Marilynismejä & siteerauksia

marilynismi

MARILYN SANOO…

Näyttelemisestä

”Ennen kun saavuin New Yorkiin ja tapasin Lee Strasbergin, minulla ei ollut oikein edes aikaa ajatella, mitä minä haluan. Kenellä on aikaa ajatella? Yritin vain selvitä. Mutta nyt tiedän, että haluan olla taiteilija, anteeksi sanamuoto, oikea näyttelijätär. En välitä rahasta enkä maineesta.”

”Kaikki nauroivat minulle kun kerroin, että haluaisin näytellä Grushenkan roolin Karamazovin Veljeksissä. He pitivät minua tyhmänä, vaikka he itse olivat tyhmiä! Jos he olisivat edes vaivaantuneet lukemaan kyseisen kirjan, he olisivat tienneet, että Grushenka oli sensuelli tyttö. Minä olisin sopinut siihen rooliin kuin nappi silmään.”

”En välitä rahasta. Haluan vain olla ihmeellinen.”

”Tiesin kuinka alaluokkainen olin. Pystyin lähes tuntemaan osaamattomuuteni kuin halvat vaatteet ylläni. Mutta miten minä halusinkaan oppia! Muuttua, parantaa! En halunnut mitään muuta. En miehiä, rahaa enkä rakkautta, vaan kyvyn näytellä!”  

”Luulenpa, että kaikki näyttelijät käyvät läpi saman. Me emme ainoastaan halua olla hyviä – meidän täytyy olla hyviä. Tiedäthän, jos puhutaan jännittämisestä, opettajani Lee Strasbeg, – kun sanoin tälle: ”En tiedä mikä minussa on oikein vialla, mutta olen hieman jännittynyt.”, hän vastasi: ”Kun et ole, luovuta, sillä se ilmentää herkkyyttä.” Myös ujouden kanssa kamppailu on hyvin monen näyttelijän arkipäivää, toisin kuin uskoisi. Sisällämme on sensori, joka säätelee, miten pitkälle pääsemme irti kuin lapsi leikkiessään. Ihmiset kai vain luulevat, että me vain menemme ja teemme, tiedäthän, ettemme muuta tekisikään. Me vain teemme sen. Mutta todellisuudessa se on hurjaa kamppailua. Olen yksi epävarmemmista ihmisistä maailmassa. Minun todella täytyy kamppailla.”

”Minä en ole näyttelijä, joka saapuu studiolle vain totellakseni. Sillä ei ole mitään tekemistä taiteen kanssa. Haluaisin itse omasta aloitteestani saada enemmän kuria työskentelyyni. Mutta minä tulen paikalle antamaan suorituksen enkä studion ojennettavaksi! Loppujen lopuksi enhän minä ole missään sotilaskoulussa. Kyseessä on taiteenmuoto, ei vallan vahvistaminen. Herkkyys auttaa minua näyttelemisessä, katsohan, saa minut myös reagoimaan. Näyttelijä on herkkä instrumentti. Isaac Stern huolehtii hyvin viulustaan. Mitäpä jos kaikki vain hyppisivät sen päällä?”

Naiseudesta

”Yksi parhaimmista asioista, mitä minulle koskaan tapahtui on, että synnyin naiseksi.”

”Minä olen Nainen isolla N:llä ja nautin siitä.”

”En ole koskaan päässyt keskustelemaan kuin nainen naiselle, tarkoitan miehistä ja sen sellaisesta. Haluaisin naispuolisia ystäviä. Jos minulla olisi edes yksi naispuolinen ystävär, jonka kanssa jutella syntyjä syviä, uskoisin sen olevan erittäin lohdullista.”

”Naisten ei minun mielestäni tarvitse huolia siitä ovatko he tasavertaisia miesten kanssa. Pikemminkin heidän tulisi keskittyä säilyttämään naiselliset ominaisuutensa eikä yrittää olla kuin miehet.”

”Minun mielestäni kauneus ja naisellisuus ovat iättömiä eikä niitä voi saada kumpuamaan väkisin. Ja glamour, vaikkakin tehtailijat eivät tästä pidä, glamouria ei voi tehtailla. Ei aitoa glamouria, joka pohjautuu naisellisuuteen.”

Seksistä

”Lee (Strasberg) kohtelee minua kuin ihmistä! Olen niin kyllästynyt ainaiseen seksiobjektina kohteluun.”

”Eräs reportteri kysyi minulta, mitä minä ajattelen seksistä. Minä sanoin hänelle: seksi on osa luontoa. Minä menen luonnon mukana.”

”Teen itsestäni vitsin ennen kuin he ehtivät siihen. Tällä tavalla se ei satuta yhtä paljon tunteitani. Voin joko tappaa itseni tai nauraa, valinta on minun.”

”Mitä minä voisin tietää miesten odotuksista seksisymbolille? Minähän olen tyttö.”

”Ongelma on se, että seksisymbolista tulee objekti. Minä kun niin vihaan olla objekti. Mutta jos joudun olemaan symboli jollekin niin mielummin seksille kuin millekään muulle asialle, joille meillä näitä symboleita on!”

”Minun mielestäni seksuaalisuus on viehättävää ainoastaan kun se on luonnollista ja spontaania. Tässä monet menevätkin lankaan. Ja sitten on jotain, johon haluaisin kommentoida. Olemme kaikki luonnostaan seksuaalisia olentoja, Luojan kiitos, mutta on sääli, että niin monet ihmiset halveksivat ja pyrkivät tukahduttamaan tämän luonnonlahjan. Taide, oikea taide, kumpuaa seksuaalisuudesta, kaikki.”

”En koskaan oikein ymmärtänyt sitä, tätä seksisymbolijuttua. Minä aina luulin, että symbolit olivat niitä soittimia, joita lyödään yhteen!”

”Seksi ihmisten välillä ei ole koskaan väärin, mikäli heillä on rakkautta.”

Tyylistä

”Yöpukuni? Chanel 5, tietenkin!”

”Rintaliivit ja muut alusvaatteet ovat luonnottomia. Ne vain haittaavat minua, joten en koskaan pidä niitä!”

”Pukeudun miehiä varten. Naiset katsovat vaatteitani kritisioiden, mutta miehet arvostavat niitä.”

New Yorkista

”New Yorkissa tunnen olevani hyväksytty; en friikkinä vaan omana itsenäni, kuka helvetti se sitten onkaan. Olen juuri saamassa selville. Ensimmäistä kertaa elämässäni eteeni on ehkä jopa tulossa jotain hyvää ja se jotain saatan olla minä itse.”

”Kun eläköidyn, muutan Brooklyniin. Se on parhain paikka maailmassa.” 

Miehistä

”Päivässä on 24 tuntia. Kuinka monta tuntia siitä voi antaa ollakseen jonkun aviomies tai -vaimo? Elämässä on oltava muitakin kiinnostuksen kohteita, jotta se olisi täydempää.”

”Todellinen rakastaja on se mies, joka sykähdyttää sinua pelkästään koskettamalla päätäsi tai hymyilemällä sinulle – tai tuijottamalla tyhjyyteen.”

”Totuus on, etten ole petkuttanut ketään. Olen antanut miesten petkuttaa itseään toisinaan.”

”Minulta on kysytty: ’Pidätkö elämisestä miesten maailmassa?’ Vastaan aina: Niin kauan kun saan olla nainen siellä.”

”Minulla on kai aina ollut liikaa unelmia ollakseni pelkkä kotivaimo.”

Lapsista

”Juutalaiset ovat maailman orpolapset. Ehkäpä siksi tunnen oloni niin läheiseksi heidän kanssaan.”

”Tiedän, että jos minulla olisi lapsia, en koskaan antaisi heidän elää ajatellen, että rakastaisin maailmassa jotain muuta enemmän kuin juuri heitä. Jos minulla olisi pieni tytär, olisin taatusti hyvä äiti hänelle, sillä en olisi hetkeäkään poissa hänen luotaan.”

Kuuluisuudesta

”Tiesin kuuluvani yleisölleni ja maailmalle, en siksi, että olisin ollut lahjakas tai edes kaunis vaan, koska en ollut ikinä kuulunut kenellekään tai minnekään.”

”Ne, jotka tuntevat minut paremmin… tuntevat paremmin.”

”En pistä pahakseni vitsailua. En kuitenkaan itse halua olla vitsi.”

”On mukavaa kuulua ihmisten fantasioihin, mutta haluan tulla hyväksytykseni myös oman itseni vuoksi.”

”Toiset tuntuvat olevan hyvin häpeissään minun puolestani sen kalenterin takia. Ollessani Koreassa vierailin eräässä paikassa, johon minua ei odotettu ja heillä sattui olemaan seinällään suuri kopio siitä kuvasta. Kun astuin sisään huoneeseen, kaikki menivät hiljaiseksi ja katselivat hämillään lattiaa. En voinut enää paetakaan tilanteesta, joten kävelin mikrofonin luokse ja sanoin: ”Hyvä herrasväki, olen erittäin otettu, että olette asettaneet minun kuvani kunniapaikalle!” Sen jälkeen kaikki nauroivat ja tulimme oikein hyvin juttuun. Minä muuten todella olin otettu.”

”Minun elämäni on kaukana tuhkimotarinasta. En ole löytänyt prinssiäni eikä minulla ole ikinä ollut yhtäkään Hyvää Haltiatarta.”

”Kuuluisana sitä saa lukea toisten mietteitä itsestään, mutta vain sillä on merkitystä, mitä itse tuntee.”

”Kuuluisana sitä törmää raa’alla tavalla ihmisluontoon. Kuuluisuus tekee kateelliseksi… toisinaan tapaan ihmisiä, jotka ajattelevat: Kuka hän oikein luulee olevansa, Marilyn Monroe? Heidän mielestään se, että olen kuuluisa antaa heille luvan tulla luokseni ja sanoa mitä lystää, tiedätkö? Aivan kuin se ei muka loukkaisi tunteitani. Aivan kuin se tapahtuisi vain vaatteilleni.”

”Haluankin sanoa, että jos minä olen tähti niin yleisöni teki minusta sellaisen. Ei studio, ei kukaan yksittäinen ihminen, vaan yleisö.”

”Kuuluisuus katoaa ja näkemisiin vain, minulla oli sinut. Jos se katoaa, tulen aina tietämään, että se oli häilyväistä. Se on jotain, minkä olen kokenut, mutta se ei ole siellä, missä elän.”

Hollywoodista

”Ajattelin joskus: ’Hollywoodissa tuhannet tytöt istuvat yksin unelmoiden elokuvatähteydestä, kuten minä. En kuitenkaan huoli siitä, sillä minä unelmoin eniten.'”

”Hollywood on paikka, jossa maksetaan tuhansia suudelmastasi, mutta 50 senttiä sielusta. Tiedän, koska kieltäydyin ensimmäisestä niin monia kertoja ja pitäydyin 50 sentissä.” 

Myöhästelystä

”Olen ollut kalenterissa vaan en koskaan ajallaan.”

”Ihmiset kai ajattelevat, että olen jotenkin ylimielinen ja siksi aina myöhässä, mutta asia on aivan toisinpäin. Minä en myöskään halua olla osana suurta amerikkalaista kiirettä ja suorittamista, tiedäthän? Sinun muka täytyisi vain mennä ja lujaa ilman mitään pätevää syytä. Pääasia on, että haluan olla valmistautunut tullessani antamaan suorituksen, joka on hyvä tai mitä tahansa kykyjeni mukaan. Monet ihmiset tulevat toki ajoissa, mutta eivät saa juuri mitään aikaiseksi, jota minä olen ollut todistamassa. Tiedäthän, he kaikki vain istuvat siellä sun täällä höpöttämässä seuraelämästään. Gable sanoi minusta: ”Kun hän on paikalla, hän on paikalla. Jokainen solu hänestä on paikalla! Hän on paikalla voidakseen työskennellä.”

Eläimistä

”Koirat eivät koskaan pure minua – vain ihmiset.”

”Pidän enemmän eläimistä kuin monista tapaamistani miehistä.”

”On lähestulkoon solvaus sanoa, että ihmiset kuuluvat eläinkunnan joukkoon.”

”En tiedä mikä minulla on, mutta lapsena, eräässä sijaisperheessäni, heillä oli lintuhäkki. Kun kukaan ei katsonut, hiivin häkille ja jätin kärpäsille vesimelonin kuorta syötäväksi. Kaikki ne kärpäset olisivat kuolleet, ellen olisi ruokkinut niitä… enkä edes pidä kärpäsistä.”

Uskosta

Susan Strasberg sanoi Marilynin nimittäneen itseään ”juutalaisateistiksi,” tämä sanoi: ”Uskon kaikkeen hieman.”

”Kun Jane Russell yritti kääntää minua uskoon, minä yritin kääntää häntä Freudiin.”

”Aion kasvattaa lapseni juutalaisuskoon. Samaistun juutalaisiin, sillä kaikki ovat aina heitä vastaan, tekivätpä he mitä tahansa.”

Jumalasta

”Haluaisin uskoa, mutta hänelle totta tosiaan on annettu huono maine. Kai minä uskon – en parrakkaaseen mieheen, mutta johonkin.”

”Haluaisin todella uskoa (Jumalan tahtoon), mutta mielestäni se on aika kaukaa haettua. Näin ajattelee skeptinen puoleni.”

Tunteista

”Haluaisin olla onnellinen, mutta kuka muka on onnellinen?”

”Jos näyttäisin kaikki syvimmät tunteeni, kukaan ei enää koskaan haluaisi puhua minulle. Räjähtäisin kuin Hiroshima ja varmaan tappaisin jonkun… itseni kai. Willy (William Shakespeare) sanoi kaiken, vähän kuin Raamattu: ”Helvetti on tyhjä ja kaikki pedot ovat täällä ylhäällä.” Hän oli oikeassa.”

”Olen aina ollut yksin. Tulen varmaan aina olemaan.”

”Kun tunteeni potkivat minua sisältä päin ja maailma potkii minua ulkoa päin, minne minä voin mennä?”

”En koskaan tottunut olemaan onnellinen, joten en koskaan myöskään ottanut onnea itsestäänselvyytenä. Minut kasvatettiin erilailla kuin amerikkalaislapset yleensä. Keskiverto amerikkalaislapsi kasvatetaan mielessään onnellinen tulevaisuus. Siinä se; menestyvä, onnellinen… ja täsmällinen.”

Maailmasta

”Mitä todella haluan sanoa on, että maailman tarvitsee yhtenäisyyttä. Kaikki: tähdet, työläiset, tummat, juutalaiset, arabit… olemme kaikki yhtä.”

MARILYNISTÄ SANOTAAN…

”Hän jättää tulematta paikalle ainakin muutaman kerran ennen kuin tapaatte. Sitten hän on myöhässä ja kun minä sanon myöhässä, tarkoitan todella myöhässä. Siinä vaiheessa olet niin turhautunut, että olet jo valmis keräämään tavarasi ja lähtemään pois, ainakin kolme tai neljä kertaa. ennen kuin hän saapuu paikalle, mutta joku pyytää sinua odottamaan vielä hetken. Kun Marilyn viimein ilmestyy, ennen kuin edes arvaatkaan, hän on kietonut sinut pikkusormensa ympärille, sillä Marilyn on lämminsydäminen, hauska ja miellyttävä ihminen myöhästelystä huolimatta. Ja sen jälkeen, jos joku sanoo: olipas se epäkohteliasta Marilynilta, antaa sinun odottaa tuolla tavalla! Pidät sitä ilkeilynä.” Nimetön reportteri

”Marilyn ei mennyt The Actors Studioon saadakseen julkisuutta. Hän todella haluaa kehittyä ja minun mielestäni häntä tulisi ihailla tämän vuoksi. Marilyn olisi voinut jäädä Hollywoodiin, istua nätin pyllynsä päällä ja tienata kohtalaisen hyvin peruspalkallaan. Sen sijaan hän yrittää kehittyä.” Billy Wilder

”Ajattelin Marilynin reaktiot kysyessäni olivatko monetkin hänen ystävänsä soittaneet tukeakseen häntä tämän saadessaan potkut Foxilta. Hän istui hiljaisena, katseessaan kipua, ja vastasi sitten pienellä äänellä: ei…” Richard Meryman

”Mielestäni hän on eräs kaikkien aikojen erityislaatuisin näyttelijätär – sekoitus Greta Garboa ja Charlie Chaplinia.” Joshua Logan

”Marilyn on lähes nero näyttelijätär. Hän on ennen kaikkea artisti. Marilyn on autenttisin filminäyttelijätär Greta Garbon jälkeen, heissä on samaa mystiikkaa. Marilyn on tehty valkokankaalle.” Joshua Logan

”Hän ei ollut sitä, miltä näytti eikä tuntenut kuten hän esitti, ja tiesin, että hänestä löytyisi sisältöä. Marilynin reaktiokyky oli uskomaton. Hän löysi aina tunteen kohtauksissa. Hänestä olisi ollut mihin vain.” Lee Strasberg

”Hänen työnsä pelotti häntä ja vaikka hänellä oli epäilemättä paljon taitoa, epäilen, että alitajuntaisesti hän ikään kuin vastusti näyttelemisen prosessia, mutta samalla sen mystisyys kiehtoi häntä. Hän oli onnellinen still -kameran edessä. Hän suhtautui tähteyteen hämmästyttävällä älykkyydellä.” Laurence Olivier

”Marilyn on kuin äärimmäisyys, erityisen feminiininen. Kaikki, mitä hän tekee on erilaista, omituista ja samalla jännittävää; se, miten hän kävelee ja käyttää uskomatonta torsoaan. Hän saa miehen tuntemaan itsenä ylpeäksi siitä, että on mies. Clark Gable

”Marilyn Monroe oli itse oman onnensa seppä. Tietenkin hän huokui charmia, oli persoonallinen ja omasi upean varren, mutta samaa voi sanoa tuhansista muista tytöistä. Marilyn erottui joukosta, koska hän oli sinnikäs ja hänessä oli luonteenlujuutta.” Emmeline Snively

enhanced-31893-1415766877-1

Siteerauksien aitoudesta

Viime vuosien aikana internettiin on levinnyt räjähdysmäisesti epäaitoja siteerauksia Marilynin nimiin. Ongelma on, että ihmiset eivät näe vaivaa tarkastaa siteerauksien lähteitä. Tämä ärsyttävä ilmiö peittää alleen todellisen Marilynin; sen, mitä hän todella ajatteli sekä  sen, mitä me varmasti tiedämme, että hän eläessään sanoi. Eikö se ole kiinnostavinta?

Marilynistä on paljon vääränlaisia käsityksiä ja epäaidot siteeraukset eivät asiaa auta, etenkin kun niitä näkee lainattavan esimerkiksi tauluissa, paidoissa, hittibiiseissä ja jopa tatuoinneissa. Suosittelen näkemään sen verran vaivaa, että otat selvää siteerauksien aitoudesta eli varmistat niiden lähteen ennen kuin postitat niitä minnekkään.

Immortal Marilyn -faniklubi on nähnyt suuren vaivan kootessaan sekä aitoja että feikkejä siiterauksia sivuilleen. Tsekkaa nämä linkit:

enhanced-19844-1415771900-5

Responses

  1. […] Siteerauksia […]

  2. Ihania Tiina Kiitos *sydän*

    • Kiitos! 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: