Miten Marilyn menehtyi?

Tässä osiossa tuodaan esille useita eri teorioita, joita Marilynin kuolemasta liikkuu.

Marilyn menehtyi alkuyöstä 5. elokuuta vuonna 1962 ollessaan vain 36-vuotias. Taloudenhoitaja Eunice Murray löysi hänet elottomana seuraavan vuorokauden pikkutunneilla. Marilynin kerrotaan maanneen sängyssä alastomana vatsallaan puhelimen kuuloke tiukassa puristuksessa kädessään.

Kuolemansyyksi selvisi myöhemmin unilääkkeiden yliannostus. Ruumiinavauskirjojen mukaan Marilyn menehtyi barbituraattimyrkytykseen otettuaan yliannostuksen Nembutaleja sekä Cloralio Hydraatteja, joita tämä söi unettomuuteen. Koska tapaus siltä vahvasti näytti merkittiin viralliseksi kuolintavaksi itsemurha, mutta kyseessä saattoi olla myös täysin tahaton yliannostus.

Marilynin kuolemasta on kuitenkin paljon muitakin erilaisia teorioita. Jotkut uskovat vahvasti hänen tulleen murhatuksi. On toki niitäkin, jotka uskovat, ettei Marilyn koskaan kuollutkaan vaan avaruusoliot veivät hänet…

Vaikka emme koskaan voi tarkalleen tietää, mitä tuona yönä tapahtui, itse kallistun siihen, että Marilynin kuolema oli vahinko. En usko salaliittoteorioihin, sillä Marilyn eli vuosia pillerikoukussa. Periaatteessa yliannostus oli odotettavissa; Marilyn oli kuolla yliannostukseen jo aikaisemmassa vaiheessa elämäänsä, mutta hänet ehdittiin pelastaa. Suosittelen suhtautumaan salaliittoteorioihin kriittisesti.

 • Itsemurha: Oliko Marilyn lopullisesti väsynyt taistelemaan? Nauravaisen ja kepeän kuorensa alla hän oli epävakaa ihminen, jonka mielialat vaihtelivat jatkuvasti masennuksesta epätoivoon ja maniaan, eikä tämä oikein koskaan löytänyt onnea elämässään. Marilyn oli yksinäinen ja kantoi orvon leimaa – tämä ei tuntenut kuuluvansa minnekään tai kenellekään.  Hänen elämänsä oli myös alusta loppuun saakka ollut yksi suuri sotatanner; Marilyn sai taistella paitsi urallaan myös yksityiselämässään omien demoniensa kanssa. Traumaattinen lapsuus, suvussa kulkenut perinnöllinen mielensairaus, sarja epäonnistuneita avioliittoja ja lapsettomuus nakersivat kaikki hänen sisintään. Ehkäpä Marilyn päätti, että hän oli kestänyt tarpeeksi. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun hän oli yrittänyt tahallisesti ottaa kuolettavan yliannostuksen lääkkeitä, mutta ikävä kyllä tämä oli ensimmäinen kerta, jolloin kukaan ei ollut pelastamassa häntä.
 • Vahinko: Ottiko Marilyn tappavan yliannostuksen täysin vahingossa? Hän käytti tunnetusti huomattavia määriä erilaisia lääkkeitä lievittääkseen kroonista unettomuuttaan, napaten niitä huolimattomasti miten sattuu, unohtaen välillä syömiensä pillereiden määrän. Marilyn oli koukussa lääkkeisiin ja tarvitsi niitä nukkuakseen sekä herätäkseen, aina vain suurempia ja suurempia määriä. Marilynin pilleriannokset olivat sitä luokkaa, että hän eli jatkuvasti yliannostuksen rajoilla. Ehkäpä tuona kohtalokkaana yönä hän unohti syömiensä pillereiden määrän eikä muistanut mitä kaikkia lääkkeitä tämä oli ottanut. Näin tappava määrä lääkkeitä pääsi helposti kerääntymään hänen elimistöönsä, puhumattakaan eri lääkkeiden vaarallisista yhteisvaikutuksista.
 • Tahaton tappo: Saiko Marilyn vahingossa tappavan annostuksen lääkkeitä kenties jonkun muun toimesta, esimerkiksi ruiskeen muodossa? Oliko kyseessä puhdas hoitovirhe? Epäiltyjen joukossa ovat vuosien saatossa olleet esimerkiksi Marilynin taloudenhoitaja Eunice Murray sekä hänen psykiatrinsa Ralph Greenson.
 • Murha/lavastettu itsemurha: Murhattiinko Marilyn tarkoituksellisesti ruiskein? Epäiltyjen joukkoon kuuluvat Kennedyn klaanin tunnetuimmat politikkoveljekset, joiden kanssa Marilynillä on huhuttu olleen intiimi suhde. Heidän motiivinsa onkin arveltu olleen se, että Marilyn olisi ollut molempien tärkeässä ja vaikutusvaltaisessa asemassa olevan miehen kanssa liian läheinen ja että hän yksinkertaisesti ”tiesi liikaa.” Teorian mukaan Kennedyt joko pelkäsivät Marilynin tuovan julki heidän suhdeseikkailunsa taikka jotakin muuta arkaluontoista, ja että Marilyn suoranaisesti jopa uhkailikin heitä. Joidenkin huhujen mukaan jompikumpi veljeksistä lupasi jättää vaimonsa ja menemään naimisiin Marilynin kanssa, josta asiasta hän myöhemmin muuttikin mielensä, raivostuttaen Marilynin. Tästä syystä heidän tuli eliminoida hänet, sillä hurjistuneesta Marilynistä oli muodostunut uhka. Joidenkin teorioiden mukaan Marilynin kuolemasta taas vastasi Mafia, tarkemmin Sam Giancana.

Hyvästit

Kun Marilyn menehtyi, otti Joe DiMaggio vastuulleen järjestää hänelle arvoisensa hautajaiset. Myös Marilynin sisarpuoli Berniece sekä hänen businessmanagerinsa Inez Melson auttoivat järjestelyissä. DiMaggio piti huolen, ettei suurinta osaa Marilynin Hollywood -kontakteista päästetty osallistumaan hautajaisiin. Esimerkiksi Frank Sinatra ja Peter Lawford käännytettiin molemmat pois. Näiden tuttujen joukossa oli kuitenkin myös ihmisiä, joista Marilyn oli välittänyt. Joe ei piitannut; hän piti heitä osittain moraalisesti syyllisinä Marilynin kuolemaan. Hautajaisia edeltäneenä yönä Joe vietti viimeiset hetkensä Marilynin kanssa kahden. Hän istui tämän vierellä läpi yön, itkien.

Marilynin krypta sijaitsee Westwood Memorial Cemeterylla Kaliforniassa. Itse tilaisuus pidettiin Westwood Village Mortuary kappelissa 8. elokuuta, vain kolme päivää sen jälkeen kun Marilynin eloton ruumis oli löydetty.

Yksityisen tilaisuuden aikana arkku oli auki. Kuten usein eläessäänkin, Marilynin oli jälleen valmistellut hänen hyvä ystävänsä ja luottomaskeerajansa Allan Snyder. Marilynin kampaaja Agnes Flanagan oli puolestaan huolehtinut Marilynin kampauksesta tuona päivänä. Paikalla olleet sanoivat Marilynin näyttäneen yhtä kauniilta kuten aina. Viimeiselle matkalleen Marilynin ylle oli puettu Pucci merkkinen vihreä mekko ja saman värinen sifonkihuivi – molemmat mekko ja huivi olivat olleet Marilynin suosikkeja tämän eläessä. Käsissään Marilynillä oli Joelta saatu kimppu vaaleanpunaisia ruusuja. Ennen kuin arkun kansi suljettiin ja Marilyn viimein asetettiin haudan lepoon, soitettiin hänen omasta toiveestaan Somewhere Over The Rainbow Judy Garlandin esittämänä.

Marilynin ihailema ja rakastama draamaopettaja Lee Strasberg valmisteli sekä luki ääneen koskettavan eugolin:

Marilyn Monroe oli legenda. Hän loi myytin poloisesta tyttösestä, joka taustastaan huolimatta pystyi saavuttamaan jotain suurta. Maailmalle hänestä tuli naiseuden symboli. Minulla ei kuitenkaan ole sanoja kuvailemaan tuota myyttiä ja legendaa. En tuntenut tätä Marilyn Monroeta.

Keräännyimme tänne tänään, me jotka tunsimme vain Marilynin – lämpimän, impulsiivisen, ujon ja herkän ihmisen, joka pelkäsi hylätyksi tulemista, mutta joka kuitenkin pyrki elämässä eteenpäin saavuttaakseen täyttymyksen. En aio kajota kenenkään yksityisiin muistoihin hänestä – hän piti yksityisyyttä suuressa arvossa – yrittämällä kuvailla häntä teille, jotka tämän ihmisen tunsitte. Muistoissamme hän elää aina, ei pelkästään varjona valkokankaalla tai hohdokkaana persoonana.

Meille Marilyn oli omistautunut ja lojaali ystävä sekä kollega, joka tavoitteli jatkuvasti täydellisyyttä. Jaoimme hänen surunsa, vaikeudet sekä myös hänen ilonsa. Hän oli osa perhettämme. On vaikea hyväksyä sitä tosiasiaa, että hänen intohimonsa elämään on sammunut tämän kauhistuttavan onnettomuuden vuoksi.

Valkokankaalla nähdyistä aikaisimmista suurista saavutuksistaan ja onnistumisistaan huolimatta Marilyn katsoi tulevaisuuteen; hän odotti innolla voivansa kokea vielä monia asioita, joita hän suunnitteli. Marilynin ja minun mielestäni hänen uransa oli vasta alkamassa. Hänen unelmansa lahjakkuudesta, joka kasvoi lapsesta pitäen, ei ollut harhaa. Kun Marilyn ensimmäistä kertaa tuli luokseni, olin hämmästynyt hänen hätkähdyttävästä herkkyydestään, joka oli yksi hänen ominaisuuksistaan ja joka pysyi raikkaana sekä koskemattomana, kamppaillen päästäkseen ilmaisemaan itseään, siitä elämästä huolimatta, johon Marilyn oli alistettu.

Toiset olivat yhtä kauniita kuin hän, mutta Marilynissä oli selkeästi jotain muuta, jotakin, minkä ihmiset huomasivat ja tunnistivat hänen suorituksissaan, johon he samaistuivat. Hänellä oli hohtava ominaisuus – sekoitus kaihoisuutta, säteilyä, kaipuuta – joka asetti hänet erilleen muista, mutta joka sai kaikki muut toivomaan voivansa olla osana sitä, voivansa jakaa tämän lapsekkaan ujon naiviuden, mutta joka oli samalla eläväinen.

Tämä ominaisuus oli huomattavissa jopa selkeämmin Marilynin astuessa lavalle. Olen pahoillani hänen suurimpien ihailijoidensa puolesta, jotka eivät koskaan saaneet mahdollisuutta nähdä hänet kuten me saimme, monissa rooleissa, jotka enteilivät sitä, minkälainen hänestä olisi tullut. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Marilynistä olisi tullut yksi teatterialan kyvykkäimmistä näyttelijöistä.

davidmarshall-2010012522452-The_DD_Group_Cover-originalKiinnostaako aihe enemmänkin?

Yleensä Marilynistä kirjoitetut peruselämänkerrat käsittelevät viimeisissä luvuissaan myös hänen kuolemaansa. Jokaisella kirjailijalla tuntuu olevan oma käsityksensä siitä, miten Marilyn menehtyi ja he kaikki pyrkivät todistamaan, miksi juuri he ovat oikeassa.

The DD Group: An Online Investigation Into The Death Of Marilyn Monroe on kirja, joka on kirjoitettu kokonaan tämän aiheen ympärille. Toisin kuin lukemattomat muut teokset, se ei ole puolueellinen minkään teorian suhteen, vaan listaa niistä jokaisen, tutkien ja vertaillen niitä keskenään faktojen valossa.

Responses

 1. […] Miten Marilyn menehtyi? […]

 2. Minusta Donald Spoton kirjassa esitettiin tähän asti uskottavin selitys. Hän ei olisi pystynyt nielemään sellaista määrää barbituraatteja eikä hänestä tiettävästi ole löytynyt neulanjälkea, eli Spoto esitti että hänet tappoi vahingossa lääkäri, joka määräsi liikaa lääkkeitä peräruiskeena, tietämättä toisen lääkärin aiemmin määräämistä lääkkeistä.. Ja että sen antoi MM:n taloudenhoitaja. Kului ilmeisesti yllättävän kauan aikaa (useita tunteja) ennenkö hänen kuolemastaan ilmoitettiin viranomaisille, ja näiden tullessa taloudenhoitaja oli pessyt pyykkiä.. (likaisia lakanoita..) Näin sen kohdan olen muistavinani Spoton kirjasta.

 3. Edellen Spoto väitti, ettei ole mitään todisteita että MM olisi edes tuntenut Kennedyjä henk.koht, saati että mitään romanssia olisi ikinä ollutkaan. Ehkä emme saa koskaan tietää::?

  • Hei! Itse asiassa Marilyn kyllä tunsi Kennedyt henkilökohtaisesti, se on fakta. Lisäksi myös on tiedossa, että Marilynilla ja John F. Kennedyllä oli ainakin yhden illan juttu. Tämä ei silti tarkoita, että Kennedyillä oli mitään osaa tai arpaa Marilynin kuolemassa.

 4. John Kennedyn kanssa Marilynillä oli suhde, mutta mitään todisteita ei ole siitä, että Johnin veljen Robertin kanssa olisi mitään suhdetta ikinä ollutkaan. He tapasivat vain muutaman kerran lähinnä juhlissa. Itse en myöskään usko RFK:n ja MM:n suhteeseen. Marilynin kuolema oli vahinko, hän sai liikaa lääkkeitä, joita oli määrännyt 2 eri lääkäriä eikä kukaan kontrolloinut paljonko Marilyn niitä itseensä mätti. Taloudenhoitaja pesi pyykkiä talossa kuolinyönä siksi, että ihmisen kuollessa peräsuoli tyhjenee ja näin ollen Marilynin saama lääkemäärä peräsuolen kautta olisi tullut ilmi. Näin vältettiin hoitovirhe- ja kuolemantuottamussyytteet Ralph Greensonille.

 5. en kyllä usko mihinkään vättämiin mutta en usko siihen että marilyn olisi tehnyt myöskään itsemurhan olen lukennut ja katsonnut yli 30 vuoden ajan eri kirjoja dokumennejä marilyn olisi ollut helppo murhata koska tieto on amerikassa vaarallista ja jfk murhahttiin 1963 22 marraskuu ei ollut sattuma eikä robert F,K 1968 ja moni muu keitä murhattiin aivan samalla tavalla kuin marillyn 1962 elokuun 5 pvä.

 6. Minä uskon tappoon mutta sitä saa mitä tilaa. me kaikki olemme vastuussa vain omista teoistamme. R.i.p MM.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: