Kokoelmani

Kuten jo Info -sivuilla kerroinkin, Marilyn -keräilyni lähti alkuun lehtikuvasta, johon ihastuin. Vuonna 2012, kun Marilynin kuolemasta tuli kuluneeksi 50 vuotta, minua haastateltiin YLE:n uutisiin, jossa kokoelmanikin vilahtaa. Katso klippi:

Olen vuosien varrella haalinut kokoelmaani kaikenlaista laidasta laitaan, kuten kirjoja, kortteja, elokuvia, lehtijuttuja, postereita, tauluja, äänilevyjä, lasinalusia, laukkuja, kalentereita, vaatetusta ja paljon krääsää. Myös perhe ja ystävät muistavat minua usein Marilyn -aiheisilla lahjoilla. ”Vakava” keräilijä en sikäli ole, että en omista mitään Marilynin jäämistöstä.

Teininä tuli ostettua ihan mitä vain eteen tuli ja hamstrasin etenkin kortteja, mutta olen sittemmin hidastanut tahtia. Marilyniä löytyy vaikka missä ja minkälaisessa muodossa tahansa tiskirätistä kengännauhoihin, joten homma menee helposti överiksi. Ns. ”novelty” -kamat ovat menettäneet silmissäni hohtonsa ja niitä tulee ostettua enää hyvin harvoin. Olen kuitenkin edelleen kiinnostunut kirjoista, lehtijutuista ja elokuvista. Toisinaan saatan ostaa kortin, posterin taikka taulun, jos kuva sattuu olemaan suosikkini taikka harvinainen.

Olen aina erityisen haltioissani, kun saan käsiini mitä tahansa Marilyn -aiheisia lehtijuttuja. Jos Marilyn on kannessa tai kyseessä on vintageartikkeli niin sitäkin parempi. Usein kun Marilynistä julkaistaan uunituore juttu, kiirii sana nopeasti fanikerhomme sisällä ja sillä tavalla pysymme kaikki ajan tasalla uusista julkaisuista. Toisinaan koluan läpi Huuto.nettiä ja sieltä olen voittanut itselleni esimerkiksi vintageartikkeleita, joita olen julkaissut täällä blogissani. Muutaman kerran olen vieraillut myös antikvariaateissa ja löytänyt esimerkiksi suomenkielisiä elokuvamainoksia Marilynin elinajalta.

Olen pitänyt Marilynistä leikekirjaa 2000-luvun alusta saakka. Se on yksi rakkaimmista ja arvokkaimmista keräilytavaroistani, tosin sillä on pikemminkin enemmän tunnearvoa kuin oikeaa arvoa. Sain kerran lahjoituksena eräältä Marilyniä keränneeltä henkilöltä hänen omistamansa filmitähtivihkosen, johon tämä oli kerännyt kotimaisia lehtikuvia Marilynistä, nekin Marilynin elinajalta. Nämä kuvat olivat hänen aarteitaan ja nyt ne ovat minun aarteitani.

Kirjat ovat fanien keskuudessa suosittu keräilykohde. Marilyn on yksi viime vuosisadan kirjoitetuimmista historiallisista henkilöistä. Hän oli tunnetusti itse varsinainen lukutoukka, joten sinänsä tämä on hieno juttu. Ensimmäinen Marilyn -kirja julkaistiin vuonna 1953 ja se on nimeltään The Marilyn Monroe Story. Uusia teoksia julkaistaan edelleen tasaista tahtia joka vuosi. On kuvakirjaa, biografiaa, katalogia, taidekirjaa, nuottikirjaa, tyylikirjaa, erilaista tutkimustyötä ja suoranaista roskaakin löytyy (ystäväni Sirkku työstää muuten parhaillaan Marilyn aiheista keittokirjaa!). Nykyään hankin vain ne kirjat, jotka ovat saaneet hyvät suositukset ”hardcore” -faneilta tai erottuvat muuten joukosta jollakin tavalla. Omaan kokoelmaani kuuluu teoksia 40-50 kappaletta. Tulevassa Kirjasto -osiossa on lisää juttua Marilyn -kirjoista.

Marilyn -kirjoissa on vuosikymmenten aikana nähty erilaisia trendisuuntauksia. Viime vuosien selkeä ykköstrendi on ollut pyrkimys päästä Marilynin pään sisälle; tästä hyvänä esimerkkinä ovat mm. teokset Välähdyksiä, sirpaleita (engl. Fragments), The Marilyn Monroe Treasures, MM Personal: From the Private Archive of Marilyn Monroe ja Marilyn Monroe: The Personal Archives.

Elokuvien keräilyssä olen ollut aika laiska, myönnettäköön. En kylläkään koe, että minun on pakko haalia kokoelmaani joka ainoa elokuva, jossa Marilyn vilahtaa muutaman minuutin tai sekunnin ajan. Olen tyytyväinen kun saan kokoon kaikki tärkeimmät filmit, joissa Marilynillä on pääosa taikka merkittävä sivuosa.

Kaikki Marilynin elokuvat ovat keräiltävissä erikseen, mutta mainioita ovat myös collector’s box setit, kuten omaan kokoelmaani kuuluva jo vuosia palvellut Marilyn Monroe Diamond DVD Collection, joka sisältää 10 Marilynin Twentieth Century Foxille tekemää elokuvaa ja lisäksi dokumentin The Final Days. Sitäkin parempi on tosin uudempi julkaisu nimeltään Marilyn Monroe The Premiere Collection, johon on koottu peräti 17 elokuvaa ja tietääkseni sitä saa sekä DVD:nä että Blu-raynä. Filmit ovat jaettu perioideihin julkaisuvuosien perusteella eivätkä ne rajoitu ainoastaan Foxin julkaisuihin. Blu-raylle on saatavilla myös The Forever Marilyn Blue-ray Collection, joka sisältää kaikki Marilynin tähtiroolit. Joitakin elokuvia olen hankkinut erikseen DVD:lle ja satuinpa myös kerran löytämään jostain Anttilan alelaarista eurolla DVD:lle elokuvan Green Grass Of Wyoming, jossa Marilynillä huhuttiin olevan harvinainen pieni rooli extrana (tätä huhua ei ole voitu täysin vahvistaa eikä kumota, joten elokuvalla on keräilyarvoa, koska se liitetään Marilyniin). Muistan kun päädyin ostamaan kappaleen lähes kaikille Marilyniä kerääville ystävilleni. Mahtoivatkohan kaupassa ihmetellä kun moisen tuntemattoman vanhan B-luokan filmin menekki kasvoi yht’äkkiä! Lisää juttua Marilynin elokuvista tulossa erillisenä postauksena.

Olen keräillyt vuosien varrella myös dokumenttejä ja muita tallenteita. Ehdoton suosikkini on pätkä harvinaista mykkää mustavalkokuvaa Marilynistä Korean kiertueelta. Keräilyni on tosin tyssännyt siihen kun nykyään YouTubesta löytyy vaikka mitä harvinaista materiaalia ja dokumenttejä, tsekkaa vaikka listani parhaimmista dokkareista, ja ihan ilmaiseksi.

Pidän paljon Marilynin musiikista ja kokoelmaani kuuluu yhteensä 5 CD:tä Marilynin tunnetuimpia hittejä. Suosikkikappaleeni on I’m Through With Love. Kirpparilla tuli kerran vastaan täydellisessä kunnossa oleva Marilyn -vinyylilevy 70-luvulta nimeltään Remember Marilyn. Se onkin hieman erikoisempi levy ja sisältää sekä kauniin kuvalehtisen että lämpimän muistokirjoituksen Lionel Newmanilta, joka työskenteli tiiviisti Marilynin kanssa tämän tunnetuimpia laulunumeroita varten. Kappaleita on tällä levyllä vain kourallinen, mutta mukaan on mahdutettu myös kommenttiraitoja ja kokonaisuutena levy on hieno. Hauska lisä kokoelmassani on myös 2000-luvun puolivälissä ilmestynyt kanadalaisfani Melinda Masonin luotsaama My Marilyn podcast kokoelmalevy, joka sisältää kaikki episodit. My Marilyn palauttaa mieleeni fanitukseni alkuajat. Tulipa muutaman kerran itsekin jätettyä voicemailia Melindalle. 🙂

Marilyn -huone

Teini-ikäisenä tein vaatekaapistani yhden lisähuoneen, josta tuli Marilyn -huone. Huoneessa oli peilauspöytä ja sen aikainen kokoelmani esillä eri puolilla. Tsekkaa kuvat (jotka ikävä kyllä ovat erittäin huonolaatuisia):

Marilyn osana nykyistä sisustustamme

Marilyn on esillä joka puolella nykyistä asuntoamme. Alapuolella joukko kuvia mm. entisestä makuuhuoneesta, jonka sisustimme uusiksi ja joka toimii nykyään työ/hupihuoneena. Näistä kuvista sitä ei näe, mutta makkari on jaettu tilanjakalla. Toinen puoli huoneesta kuuluu kihlatulleni ja toinen puoli on minun valtakuntaani, jossa sijaitsee työpisteeni. Kehystin kaksi upeaa Ed Feingershin ottamaa kuvaa Marilynistä New Yorkissa ja asetin ne tyylitellysti pöydän päälle. Toteutin myös visioni omasta ”glam cornerista.” 🙂 Vanha peilipöytäni sai kaveriksi uuden kauniin lipaston, jonka päälle asetin upean ostamani taulun, jossa Marilyn poseeraa Asfalttiviidakko elokuvan promokuvassa. Sen yläpuolella seinällä roikkuu ensimmäinen koskaan ostamani Marilyn -posteri, joka on edelleen suosikkini. Peilipöydän yläpuolella on joukko kuvia Marilynistä laittautumassa, jotka toimivat inspiraationa ja näyttävät mielestäni upeilta. Lisää kuvia asunnostamme on luvassa, jahka saamme uusittua sisustusta.

Responses

  1. […] Kokoelmani Kirjoittanut misslindy | 31/10/2010 […]

  2. IHANA KOKOELMA JA SINÄ OLET IHANA MYÖS! ❤ VARMASTI MARILYN OLISI NIIN YLPEÄ SINUSTA JA OTETTU 🙂 UPEETA UPEETA! 🙂 KYLLÄ OLI UPEETA KATTELLA NÄITÄ KAIKKII IHANAA PÄIVÄÄ SINULLE JA SIUNAUSTA 🙂

    • Kiitos kauniista sanoista! 🙂

  3. Voi vitsi, en ole tuosta Melindan podcast-CD:stä tiennytkään! Tuohan olisi hauska omistaa. 🙂

    • Sain sen Melindalta kun hän sillon kerran toimitti mulle sen Playboy lehden kopion. 🙂 Jossain episodissa on se meidän voicemail 😀


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: