Kirjoittanut Tiina | 13/08/2015

Golden Vintage numero 12 elokuu 2015: Kaikkien aikojen kansikuvatyttö Marilyn

Marilyn

KANSIKUVATYTTÖJEN IKUINEN YKKÖNEN

Marilyn Monroe on kaikkien aikojen suosituimpia kansikuvatyttöjä. Laittamalla kanteen hänen kuvansa lehti voi vielä nykyäänkin olla melko varma irtonumeromyynnin kasvusta. Marilyn tunnetaan erityisesti filmitähtenä, mutta jo ennen sitä hän kunnostautui valokuvamallina. Koska Marilyn oli kauneutensa lisäksi erinomainen poseeraja, on hänen kuvansa ollut tuhansien lehtien kansissa ympäri maailmaa.

Teksti: Kari Elkelä Kuvat: Kari Elkelän kokoelmat

Merkittävän sysäyksen Marilynin valokuvamallin uralle antoi hänen esiintymisensä ensimmäisessä Playboy-lehdessä 1/1953. Jo uuden amerikkalaislehden kannessa Marilyn toivotti lukijat tervetulleiksi, mutta varsinaiseksi puheenaiheeksi nousi sisäsivuilla oleva kuukauden tyttökuva, jossa Marilyn poseerasi ilkosen alasti. Kuva on tyylikäs ja taiteellinen, sellainen johon suomalaislehdessä olisi tuohon aikaan laitettu selitysteksti ”taidevalokuva”.

isokalleAPU SEN ALOITTI

Suomessa ensimmäinen Marilyn-kansikuva oli ilmeisesti Apu-lehdessä kesällä 1950. Tuossa kuvassa ruutuhousuinen pitkätukkainen brunette hymyili puutarhan katveessa. Kuva on mallin ensimmäisistä laajaan levitykseen tarkoitetuista kuvaussessiosta vuonna 1945 ja sen on ottanut Andre de Dienes. Mallin nimeä ei Apu-lehdessä mainita lainkaan, mutta kuvaa otettaessa se oli Norma Jean, sillä taiteilijanimi Marilyn Monroe ei ollut vielä käytössä. Samasta sessiosta julkaistiin myöhemmin anonyymi värivalokuva Me Naiset -lehden 5/1953.

Apu-lehti ehti julkaista toisenkin Marilyn-kannen ennenkuin muut lehdet noteerasivat tähden yhtä näkyvästi. Tämän vuoden 1952 lopulla julkaistu kuva on saatu RKO-filmiyhtiöltä ja esittelytekstissä Marilynin kerrotaan jo olevan ”Amerikan pin-up-tyttö numero yksi”. Kuvan kulmissa olevat nastat antavat myös selvän vihjeen, että pin-up-kuva on tarkoitus kiinnittää seinälle.

Molemmat Marilyn-kannet on toteutettu erikoisella värisommittelulla, jolla Apu-lehti erottui vuosikausia lehtihyllyissä kilpailijoistaan. Lehden nimitekstissä on käytetty vain kirkkaan punaista painoväriä ja valokuvan painamisessa pelkästään sinistä.

MARILYN-ILMIÖ LEVIÄÄ

Ruotsi oli 1950-luvulla Suomea edellä Amerikan ilmiöiden omaksumisessa ja monet villitykset saatiinkin tänne viiveellä Ruotsin kautta. Olympia-vuonna 1952 Suomi avautui ja ruotsalaisia miestenlehtiä oli sen vuoden ajan laajasti saatavilla meilläkin. Kavalkad-lehden 16/1952 kannessa Marilyn poseerasi tuolloisen Fox-elokuvayhtiönsä valittämässä kuvassa.

lukemistakaikilleSeuraavina vuosina myös kotimaiset miestenlehdet suosivat vähäpukeisin Marilynin kokovartalokuvia. Marilyn poseerasi Miesten Miehessä 7/1953, Iso-Kallen joulunumerossa 23/1954 ja yhteispohjoismaisessa Cocktailissa 16/1955. Perhelehdissä oltiin hieman varovaisempia, joten Seuran 45/1955 kannessa Marilyn vain heilauttaa pitkää hameenhelmaansa.

Elokuvalehdet suosivat kasvokuvia. Kesällä 1956 Marilyn arvioitiin jo niin kuuluisaksi, että Uutisaitta totesi kuvan alla: ”Heinäkuun kansikuvatyttömme ei enempiä esittelyjä kaipaa”. Kun kilpaileva lehti Elokuva-aitta laittoi Marilynin kanteensa numerossa 12/1960, käytti se vielä kustannuksia säästävää kaksiväritekniikkaa, jossa punaisella ja vihreällä pyrittiin luomaan nelivärikuvan vaikutelma. Tällainen kuva on silti selvästi luonnollisempi kuin Avun suosimat sininaamat.

Lukemistolehti Lukemista Kaikille julkaisi Marilynin kasvokuvan kannessaan 3/1955. Tähän elokuvayhtiö Foxilta saatuun promootiokuvaan on moralisoiva toimittaja lisännyt varsin hupaisan tekstin: ”Suositumpi kuin milloinkaan on Marilyn Monroe, niin ihmeellisiä temppuja kuin määrätäänkin tekemään mainostuksen uhrina”.

Nuortenlehti Ajan Sävelen kanteen 23/1962 Marilyn pääsi kohta ennenaikaisen kuolemansa jälkeen, sillä lehti julkaisi samantien useampiosaisen Marilynin pienoiselämänkerran. Vastikään menetetty Marilyn on kannessa osuvasti kaihoisana ja mustiin puettuna.

antenniAINA VAAN MARILYN

Myöhempinäkin vuosina Marilyn on nostettu esille yhä uudestaan ja uudestaan. Suomessa Marilyn teki näkyvän paluun vuonna 1969, kun televisiossa esitettiin Marilyn-elokuvien sarja. Tuon ajan tv-lehdet Antenni ja Katso laittoivat kumpikin Marilynin kanteensa juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Erinomaista näissä kaikissa vanhoissa Marilyn-kansissa on, että niissä annetaan valokuvan puhua eikä pursuteta sen päälle nykytyyliin monenkirjavia juttujen mainostekstejä. Nämä kannet ovat todellisia pin-up-kuvia, jotka halutessaan voi laittaa vaikka sellaisenaan seinälle.

Marilynistä on tehty myös monia pin-up-maalauksia. Niitä ei kuitenkaan ole juuri nähty lehtien kansikuvina. Erikoisen poikkeuksen muodostaa pohjoismainen Mustanaamio-sarjakuvalehti, jonka Suomen numeron 2/1998 kanteen italialainen Germano Ferri on maalannut selvästi näyttävimmäksi hahmoksi Marilynin.

Eri puolilla maailmaa julkaistuissa Marilyn-kansikuvista on amerikkalainen Clark Kidder koonnut kirjan Marilyn Monroe: Cover To Cover. Kirjassa esitellään yli 300 Marilyn-kantta, joista vain yksi on Suomesta. Itse olen löytänyt tässä jutussa esitellyt kannet, mutta niitä saattaa olla muitakin, sillä kukaan ei ole tietääkseni luetteloinut Suomessa julkaistuja kansia. Siksi olenkin kiitollinen viime vuosisadan Marilyn-kansien lisätiedoista, jotka voi laittaa sähköpostiin karielk@sci.fi.

Marilyn-kansien julkaiseminen jatkuu edelleen. Nyt 2000-luvulla tähti on nähty ainakin Keräilyn Maailman 5/2001 ja Ilta-Sanomien tv-lehden kannessa kesällä 2014. Lukuisista Marilyn-kirjoista erityismaininnan ansaitsee Adam Victorin isokokoinen ja tyylikkäästi kuvitettu The Marilyn Encyclopedia, josta löytyy aakkosjärjestyksessä kaikki olennainen tähdestä ja hänen tekemisistään.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: