Kirjoittanut Tiina | 04/07/2015

YleTeema esittää: Kesäleski

Marilyn Monroen kuuluisimpiin elokuviin lukeutuva komedia aviomiehestä, joka jää yksin kaupunkiin perheen lähtiessä kesälomalle ja alkaa hullaantua yläkerran kaunottareen.

17-283655577f0b7bd454

Yksi tunnetuimpia Marilyn Monroesta otettuja valokuvia on se, jossa hän seisoo metron tuuletusritilän päällä ja yrittää pitää ilmavirran puhaltamat hameenhelmat säädyllisissä korkeuksissa. Tuo kohtaus on peräisin Marilynin parhaisiin kuuluvasta komediasta Kesäleski (The Seven Year Itch, 1955), joka aloittaa Teeman Kino Klassikon neljän elokuvan sarjan Billy Wilderin ohjaamia elokuvia.

Sarjaan kuuluvat myös viiden Oscarin klassikko Poikamiesboksi, Suomessa pitkään ja naurettavasti kiellettynä ollut Yks’ kaks’ kolme ja harvinaisuutena Fedora – arvoituksellinen nainen, yksi Wilderin pitkän uran aliarvostetuimpia ja tuntemattomimpia elokuvia.

Kesäleski puolestaan esittelee wieniläissyntyisen mutta Hollywoodissa lähes koko uransa tehneen Wilderin suosituimmillaan ja kaksimielisimmillään. Wilder suorastaan pilkkaa freudilaista symboliikkaa ja rakentaa dialogin täyteen herkullista sanailua niin että – François Truffaut’n sanoin – katsoja on pian epävarma siitä, mitä tarkoittavat sanat vesihana, jääkaappi, alapuoli, yläpuoli, saippua, parfyymi, pikkuhousut, ilmanpuuska ja Rahmaninov.

Sanotaan, että avioliiton seitsemäs vuosi on vaarallisin aviomiehen uskollisuudelle. Tämän seitsemännen vuoden kutinan kokee myös kiltti ja hieman mitätön kustannusvirkailija Richard Sherman (Tom Ewell), kun hänen perheensä lähtee maalle kesäloman viettoon ja jättää hänet yksin helteiseen New Yorkiin. Mies itse on tosin varma moraalinsa kestävyydestä mutta sitten yläkerran naapuriksi muuttaa uhkea valokuvamalli Marilyn Monroen hahmossa. Esittelyteksti: Vesa Nykänen

Kesäleski (The Seven Year Itch), USA 1955. O: Billy Wilder. N: Marilyn Monroe, Tom Ewell Su 5.7. klo 18.00


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: