Kirjoittanut Tiina | 25/06/2015

Golden Vintage numero 11 kesäkuu 2015: kesäleffojen kestoklassikko, Marilynin Kesäleski

Billy Wilderin ohjaama Kesäleski (The Seven Year Itch) sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 60 vuotta sitten 3.6.1955. Komedia oli pääosassa nähdylle Marilyn Monroelle vedenjakaja sekä elämässä että filmiuralla. Kesäleski toi mukanaan avioeron, mutta myös uuden nosteen paikalleen jämähtäneessä filmitähtiasemassa.

Image0005mImage0008

Elokuva perustuu George Axelrodin käsikirjoittamaan The Seven Year Itch -näytelmään, jota oli pyöritetty menestyksekkäästi Broadwaylla vuodesta -52 lähtien. Kyseessä on se tuttuakin tutumpi tarina kunnollisesta perheenisästä, joka jää kesäksi kaupunkiin vaimon ja pojan lähtiessä maaseudulle. Kustannustoimittaja Richard Shermanin (Tom Ewell) aikeet rauhaisasta ja säntillisestä työntäytteisestä kesästä saa yllättävän käänteen, kun yläkerran naapuriksi muuttaa Marilyn Monroen esittämä hemaiseva vaaleaverikkö.

Elokuva on komediallinen tutkielma keski-ikäisen miehen tukahdutetuista vieteistä ja siinä on mukana kosolti syyllisyyttä, fantasioita ja alitajuisia takaumia. Takana on seitsemän vuoden avioliitto ja nyt on alkamassa ”kutina.” Näin 60 vuotta ensi-illan jälkeen voi tietysti todeta, että aika muuttuvine maailmoineen on syönyt elokuvasta tehoja, mutta Billy Wilderin terävä tapa kuvata miehisiä heikkouksia ja viettejä komedian keinoin puree yhä monellä tasolla. Kesäleski tarjoaa myös roppakaupalla nerokkaita piilomerkityksiä, kun samppanjapullo kuohahtaa sopivassa kohtaa räjähtävästi tai kesäleskeksi jäänyt mies päätyy alussa yksin kotiin kajakkimela kädessään. Aikansa sensuuri kävi tässäkin elokuvassa läpi repliikit ja nähdyt kuvat, mutta nokkelilla kaksoismerkityksillä katsojalle tarjottiin piilotetusti lisäpohdintaa.

kesäleskijulisteHELMOJEN HULMAHDUKSIA

Kesälesken kuuluisin ja muistettavin kohtaus on ilman muuta New Yorkissa, Lexington Avenuella kuvattu öinen helmojenpuhalluskohtaus. Kohtauksessahan Tom Ewell ja Marilyn saapuvat ulos kadulle katsottuaan elokuvan The Creature From The Black Lagoon ja pian maanalaisen ritilästä nouseva ilmamassa nostaa Marilynin hameenhelmat korkealle ylös. Kohtaus oli tunnuskuvana koko elokuvalle ja siinä napatut kuvat tulivat jäämään historiaan yksinä tunnetuimmista Marilyn Monroe -kuvaklassikoista.

Kohtauksen julkinen kuvaustilanne ja siitä seurannut valtava yleisöryntäys sen sijaan aiheutti tähtinäyttelijättärelle kohtalokkaan pisteen jo valmiiksi pilalla olleessa avioliitossa entisen baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa. Mustasukkaisuudestaan tunnettu aviomies saapui seuraamaan yöllistä kuvaustilannetta ja tämä ”vati” meni lopullisesti nurin valtaisan yleisöjoukon läsnä ollessa. Otto toisensa jälkeen yleisö hurrasi hameen lentäessä ylös, kamerat räiskyivät ja lopulta Joe DiMaggio häippäsi raivoissaan paikalta pois. Kuvausvuonna -54 solmittu avioliitto oli rakoillut jo alusta saakka eivätkä pariskunnan toiveet toisistaan osuneet kohdalleen, lisäksi onnea varjostivat keskinäinen kilpailu sekä mustasukkaisuus. Vain pari viikkoa helmojenpuhalluskohtauksen jälkeen Marilyn haki eroa Joe DiMaggiosta.

mmitchMARILYNIN TÄHTEYS UUTEEN NOUSUUN

Kesäleski oli käänteinen kolikko Marilyn Monroelle. Siinä missä avioliitto meni karille, ampaisi tähtistatus uuteen nousuun. Elokuvassa esitetyllä yläkerran naapurintytöllä ei ole roolinimeä, mutta Tom Ewellin roolihahmo Richard Sherman toteaa kuitenkin uteliaalle kyselijälle piilottelukohtauksessa: ”Ehkä hän onkin Marilyn Monroe.” Oikea nimi mainitaan roolinimen puuttuessa ja siinäpä vasta onnistunutta maineennostatusta jo repliikkitasolla.

Marilynin valinta yläkerran naapuriksi onkin filmin menestyksen resepti. Klassinen tarina kotiin jäävästä tavallisesta miekkosesta suorastaan huusi mukaan Marilynin persoonan. Kesäleskeksi jääneen syyllisyydentunto, tavallisen miehen epätavallisen voimakas mielikuvitus ja tukahdutettu vietti korostuivat parhaimmalla tasolla, kun vastapelurina oli ehkäpä maailman seksikkäin naisnäyttelijä. Marilyn Monroe sai roolistaan uutta arvostusta. New York Times nosti hänet elokuvan koossapitäväksi vetonaulaksi ensimmäisestä ovikellon soitolla alkaneesta sisääntulosta lähtien. New York Daily Mirror puolestaan rankkasi Marilynin tämän filmin myötä jo koko vuosikymmenen Top Hollywood -joukkoon ja meneillään oli vasta 1955.

Kesälesken roolissä nähty Tom Ewell edusti jokamiesluokan perusheppua, jolta roolisuoritus lähti luonnollisen uskottavalla koomisuudella. Ewell muuten jatkoi parin vuoden kuluttua uraansa toisen 50-luvun blondipommin, Jayne Mansfieldin kanssa elokuvassa The Girl Can’t Help It.

BILLY WILDERIN PAINAJAINEN JA SUOSIKKI

”Kun hänet sai hyvänä päivänä studiolle, hän oli uskomaton,” ohjaaja Wilder on muistellut Marilyniä Kesälesken kuvauksissa. Avioeroprosessista sekä henkilökohtaisista ongelmistaan kärsinyt tähtinäyttelijätär aiheutti harmaita hiuksia koko tuotantoportaalle, mutta Wilder on todennut: ”Kaikki oli vaivan arvoista. Hänessä oli jotain sellaista mitä kenelläkään muulla ei valkokankaalla ollut.”

seven

Elokuvan lopussa olevaa pitkää ja vaikeaa Marilynin ja Tom Ewellin välistä kohtausta jännitettiin yksistään jopa useamman päivän urakkaa. Tässä kohtaa koettiin kuitenkin täydellinen positiivinen yllätys. Marilyn pisti koko kohtauksen purkkiin kolmessa minuutissa yhdellä otolla. Jälkeenpäin hän totesi Wilderille, että kohtaus liippasi niin läheltä hänen omaa elämäänsä, että se sujui kuin itsestään.

Wilderin ja Marilynin yhteistyö jatkui vielä vuonna -59 elokuvassa Piukat Paikat (Some Like It Hot) eikä ilman vastoinkäymisiä menty tuolloinkaan. Uusintaottojen takia oltiin ohjaajan mukaan jo hermoromahduksen partaalla, mutta Wilder oli silloinkin varma Marilynin taianomaisuudesta: ”Hän oli omassa luokassaan ja hurmasi sekä miehet että naiset. Ei epäilystäkään, olisin tehnyt hänen takiaan kaiken uudelleen.”

Tilaa Golden Vintage -lehdet tekstiviestillä kotiisi täällä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: