Kirjoittanut Tiina | 01/06/2015

Paljon onnea Marilyn! & Sirkun gradu

Marilyn täyttäisi tänään 1. kesäkuuta peräti 89 vuotta, jos olisi saanut elää. Luulisinpa, että hän kaataisi itselleen lasillisen kuplivaa, Dom Perignonia tietenkin, ja nostaisi maljan. Paljon onnea Marilyn, missä ikinä oletkin – I hope you find your nose. 🙂

tumblr_mnu2rcm3I71rz5aneo1_500

Kuplivasta puheenollen, sattuipa muuten hauskasti, että ystäväni Sirkun Marilyn -aiheinen gradu julkaistiin tänään Helsingin yliopiston sivuilla, tsekkaa linkki. Opinnäyte kulkee nimellä Champagne and good food and I’m in heaven and love ja tutkii Marilynin suhdetta ruokaan kirjallisuuden valossa. Lue esittelyteksti:

”Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen oli Marilyn Monroen suhde ruokaan niin kuin se ilmenee hänestä kirjoitetussa kirjallisuudessa. Tarkastelun kohteena oli Marilynin aikuisikä, joka kattoi vuodet 1942-1962. Tällä aikavälillä Marilyn oli 16-36 vuotias ja pääasiallisesti vastuussa omasta ruokailustaan. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota seuraaviin asioihin: millaista ruokaa Marilyn söi, miten eri elämänvaiheet vaikuttivat hänen ruokailuunsa, oliko hänen nauttimansa ruoka itse valmistettua vai jonkun muun valmistamaa, kuinka kiinnostunut hän oli ruoasta sekä millaisesta ruoasta hän piti. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös taustalla vaikuttanut yhteiskunnallinen ajankuva.

Aineistona tutkimuksessa käytettiin Marilyn Monroesta kirjoitettua kirjallisuutta. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä. Aineisto jaoteltiin kategorioihin, jotka ovat ajanjaksoja Marilynin elämästä. Aineiston valinnassa tärkeänä osana oli sen luotettavuus.

Marilynin suhde ruokaan oli eri elämänvaiheissa varsin erilainen. Ensimmäisen avioliittonsa aikana hän opetteli ruoanvalmistusta ensimmäistä kertaa elämässään, ja teki sen vuoksi joskus myös virheitä. Ruokaa hankittiin myös metsästämällä ja kalastamalla. Nuorena tähtösenä Hollywoodissa Marilynillä ei juurikaan ollut rahaa ruokaan, joten hän söi niukasti ja edullisesti. Uran edetessä hän pystyi nauttimaan ruoastakin enemmän. Marilynin toinen aviomies oli italialaista sukua, ja Marilyn opetteli valmistamaan italialaisia ruokia sekä paistamaan pihvejä. New Yorkiin muutettuaan Marilyn söi usein ystäviensä luona. Mentyään kolmannen kerran naimisiin hän paneutui erityisesti kotirouvan tehtäviin. Tänä aikana hänen ruoanlaittotaitonsa kehittyivät merkittävästi. Hän opetteli myös valmistamaan juutalaisia ruokalajeja. Avioliiton päätyttyä Marilyn oli jonkin aikaa tuuliajolla, kunnes muutti Los Angelesiin ja osti oman talon. Hän suunnitteli pitävänsä ystävilleen illanviettoja, ja kertoi nauttivansa samppanjasta ja herkullisesta ruoasta.”


Responses

  1. Ihana oli sirkun gradu ja ihana teksti. Onnea Marilynille ^__^ minä uskon… todella uskon että hänellä on kaikki hyvin. Siunausta kaikille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: