Kirjoittanut Tiina | 11/02/2015

Mmmaraton: dokumenttejä

Popcornit valmiiksi! Ohessa lista Marilynistä kertovista dokumenteista. 🙂 Yritin kerätä tähän kaikki parhaimmat dokkarit, joista olen itse pitänyt ja joissa ei olisi niin paljon juttua salaliittoteorioista taikka muuta hömppää – siksipä listalla ei juuri ole Marilynin kuolemasta kertovia dokumenttejä. Niitä löytyy toki YouTubesta, jos kiinnostaa. Hauskoja katseluhetkiä!

OMIN SANOIN

Norma Jean Alias Marilyn Monroe

Vuonna 1987 ilmestynyt dokumentti perustuu haastatteluun, jonka Marilyn antoi journalisti Georges Belmontille vuonna 1960. Marilynin ääni pääsee tässä dokkarissa mukavasti esille, mutta kertojana toimii näyttelijätär Catherine Deneuve, joka myös analysoi ja jakaa omat mielipiteensä Marilynistä tätä sympatiseeraten.

Marilyn On Marilyn

Vuonna 2001 ilmestyneessä dokumentissä Marilyn kertoo itse oman tarinansa ja tähän tarkoitukseen käytettiin Georges Belmontin ja Richard Merymanin kanssa tehtyjä haastatteluja 60-luvun alusta. Kerrassaan mainio klippi, yksi suosikeistani!

Love, Marilyn

Vuonna 2012 ilmestynyt dokumentti perustuu Marilynin henkilökohtaisiin muistiinpanoihin ja kirjeisiin, jotka julkaistiin teoksessa Välähdyksiä, sirpaleita (eng. Fragments: poems, intimate notes, letters) sekä hänet tunteneiden ihmisten muistelmiin. Lisäksi dokumenttiin on haastateltu esimerkiksi George Barrisia (valokuvaaja) ja Amy Greeneä (ystävä). Kertojina toimivat nykyajan tähdet, mm. Adrien Brody, Ellen Burstyn, Glenn Close ja suuri Marilyn -fani Lindsay Lohan. En aluksi pitänyt tavasta, jolla dokumentti oli tehty, mutta muutaman katselukerran jälkeen fiilikset muuttuivat ja Love, Marilyn on nykyään yksi suosikeistani.

VINTAGE

CBS News Eyewitness: Marilyn Monroe

Vuonna 1962 ilmestynyt TV-spesiaali Marilynistä. Sisältää harvinaisia haastatteluja mm. Emmeline Snivelyn (Blue Book -mallitoimiston johtajatar), Lee Strasbergin (draamaohjaaja), Jean Negulescon (ohjaaja, Kuinka Miljonääri Naidaan) ja George Cukorin (ohjaaja, Lemmenloukku) kanssa.

The Marilyn Monroe Story

Vuonna 1963 ilmestynyt dokumentti kertoo Marilynin elämäntarinan.

The Legend Of Marilyn Monroe

Vuonna 1966 ilmestynyt John Hustonin ohjaama dokumentti kertoo Marilynin elämäntarinan. Huston ohjasi Marilyniä kahdessa eri elokuvassa naisen uran aikana, arvosti tätä ja tunsi hänet hyvin. Dokumentti sisältää monia mielenkiintoisia haastatteluja, mukana ovat mm. Ida ja Wayne Bolender (ensimmäinen sijaisperhe), Jim Dougherty (ensimmäinen aviomies), Milton Greene (valokuvaaja/bisnespartneri), Harry Lipton (agentti) ja Lee Strasberg (draamaohjaaja).

Marilyn Monroe: Ten Years On

Vuonna 1972 ilmestynyt dokumentti sisältää harvinaisia haastatteluja mm. Allan Snyderin (maskeeraja), Jim Doughertyn, (ensimmäinen aviomies), Ben Lyonin (Foxin kykyjenetsijä), John Hustonin (ohjaaja, Asfalttiviidakko ja Sopeutumattomat), George Axelrodin (käsikirjoittaja), Lee Strasbergin (draamaohjaaja), Joshua Loganin (ohjaaja, Bussipysäkki), Ralph Robertsin (hieroja) ja Larry Schillerin (valokuvaaja) kanssa.

MIEHISTÄ

E! True Hollywood Story: The Many Loves Of Marilyn Monroe

Vuonna 2001 ilmestynyt dokumentti Marilynin miessuhteista. Mukana ovat mm. Jim Dougherty (ensimmäinen aviomies), Hugh Hefner (Playboy), Arthur Miller (kolmas aviomies), Hal Schaefer (laulunopettaja), Adam Victor (kirjailija) ja Amy Greene (ystävätär).

Marilyn’s Man

Vuonna 2005 ilmestynyt dokumentti kertoo Marilynin suhteesta ensimmäiseen aviomieheensä Jim Doughertyyn.

Hollywood Couples: Marilyn Monroe & Joe DiMaggio

Vuonna 2005 ilmestynyt dokumentti kertoo Marilynin suhteesta toiseen aviomieheensä Joe DiMaggioon.

ELOKUVISTA

All About Eve: Backstory

Vuonna 2000 ilmestynyt dokumentti kertoo Kaikki Eevasta (All About Eve, 1950) elokuvan teosta, jossa Marilynillä oli pieni, mutta merkittävä rooli.

The Seven Year Itch: Backstory

Vuonna 2000 ilmestynyt dokumentti kertoo Kesäleski (The Seven Year Itch, 1955) elokuvan teosta ja käsittelee myös 50-luvun elokuvasensuuria. Mukana ovat mm. George Axelrod (elokuvan käsikirjoittaja), Hugh Hefner (Playboy) ja Billy Wilder (elokuvan ohjaaja).

Bus Stop: Backstory

Vuonna 2001 ilmestynyt dokumentti kertoo Marilynin ”comeback” elokuvan, Bussipysäkin (Bus Stop, 1956), teosta. Mukana ovat mm. Joshua Logan (elokuvan ohjaaja), Don Murray (vastanäyttelijä) ja Hope Lang (vastanäyttelijätär).

The Prince, The Showgirl And Me

Vuonna 2004 ilmestynyt dokumentti kertoo Prinssi Ja Revyytyttö (The Prince And The Showgirl, 1957) elokuvan teosta avustaja Colin Clarkin muistelmien kautta.

The Making Of Some Like It Hot

Vuonna 2006 ilmestynyt dokumentti kertoo Piukat Paikat (Some Like It Hot, 1959) elokuvan teosta.

Making The Misfits

Vuonna 2002 ilmestynyt dokumentti kertoo Marilynin viimeisen valmistuneen elokuvan Sopeutumattomien (The Misfits, 1961) teosta ja Magnum still -valokuvaajista, jotka yksinoikeudella ikuistivat elokuvan teon kuviin. Mukana ovat mm. Arthur Miller (kolmas aviomies), Eli Wallach (vastanäyttelijä), Kevin McCarthy (vastanäyttelijä), Elliot Erwitt (valokuvaaja), Inge Morath (valokuvaaja) ja Eve Arnold (valokuvaaja).

Marilyn: Something’s Got To Give

Vuonna 1990 ilmestynyt dokumentti dokumentti kertoo keskeneräiseksi jääneen Something’s Got To Give (1962) elokuvan teosta.

Marilyn Monroe: The Final Days

Vuonna 2001 ilmestynyt dokumentti kertoo keskeneräiseksi jääneen Something’s Got To Give (1962) elokuvan teosta ja Marilynin viimeisistä ajoista.

VALOKUVAAJISTA

The Discovery Of Marilyn Monroe

Vuonna 1991 ilmestynyt dokumentti käsittelee erityisesti valokuvaaja David Conoverin ja Marilynin yhteistyötä. Conover tietenkin ”löysi” Marilynin ja oli ensimmäinen naista kuvannut alansa ammattilainen. Mukana ovat myös Eleanor Goddard (kasvattisisar), Jane Russell (vastanäyttelijätär, Herrat Pitävät Vaaleaveriköistä), Jim Dougherty (ensimmäinen aviomies) ja Robert Mitchum (vastanäyttelijä, Joki Jolta Ei Ole Paluuta). Vilahtaapa ruudulla myös ”sleazeball” Robert Slatzer, joka eläessään väitti olleensa Marilynin kanssa naimissa, mutta hänestä ei kannata välittää!

Marilyn Monroe: Still Life

Vuonna 2006 ilmestynyt dokumentti tutkii Marilynin suhdetta still -kameraan ja pyrkii analysoimaan tätä hänestä otettujen tuhansien kuvien kautta. Mukana ovat mm. Gloria Steinem (kuuluisa feministi ja journalisti), Hugh Hefner (Playboy) ja (ikävä kyllä) Norman Mailer (novelisti/näytelmäkirjailija) sekä joukko Marilyniä kuvanneita valokuvaajia, kuten Elliot Erwitt, Douglas Kirkland, Arnold Newman ja George Barris.

Eve And Marilyn

Vuonna 1987 ilmestynyt dokumentti kertoo Marilynin ja valokuvaaja Eve Arnoldin yhteistyöstä. Arnold kertoo monia mielenkiintoisia anekdootteja Marilynistä sekä kuvailee millainen Marilyn oikein oli ja miten hän työskenteli still -kameran edessä. Erittäin mielenkiintoinen flikki.

Marilyn VS Marilyn

Luultavasti 2000-luvun alussa ilmestynyt dokumentti käsittelee Marilynin ja valokuvaaja Milton Greenen yhteistyötä sekä Marilynin aikaa New Yorkissa 50-luvun puolivälissä, jolloin tämä perusti oman tuotantoyhtiönsä.

Marilyn In Manhattan

Vuonna 1998 ilmestynyt dokumentti kertoo sekin Marilynin ajasta New Yorkissa, hänen vimmastaan muuttua ja parantaa itseään, Miltonin ja Marilynin yhteistyöstä ja bisneksistä. Mahtava dokkari!

MUUT

Marilyn Monroe: The Last Sessions

Vuonna 2008 ilmestynyt dokumentti kertoo Marilynin ja hänen psykiatrinsa Dr. Ralph Greensonin symbioottisesta suhteesta sekä Marilynin henkisistä ongelmista ja tähden viimeisistä ajoista.

Two Tragic Blondes

Vuonna 1989 ilmestynyt dokumentti kertoo sekä Marilynin että Jean Harlown elämäntarinat niiden samankaltaisuuksia vertaillen.

Unclaimed Baggage

Vuonna 2014 ilmestynyt dokumentti kertoo mysteerisestä Louis Vuitton matkatavarasäiliöstä, jonka väitettiin kuuluneen Marilynille (ranskankielinen).

PERUSDOKKARIT

Hollywood Greats: Marilyn Monroe

Todennäköisesti 80-luvulla ilmestynyt dokumentti.

Remembering Marilyn

Vuonna 1987 ilmestynyt dokumentti.

Beyond The Legend

Vuonna 1987 ilmestynyt dokumentti.

Marilyn Monroe: The Mortal Goddess

Vuonna 1994 ilmestynyt dokumentti.

Intimate Portrait: Marilyn Monroe

Vuonna 1996 ilmestynyt dokumentti.

Marilyn Monroe: Memories & Mysteries

Vuonna 1998 ilmestynyt dokumentti.

Stars Of The Silver Queen: Marilyn Monroe

Vuonna 2011 ilmestynyt dokumentti.

Reel Life: Marilyn Monroe

Vuonna 2012 ilmestynyt dokumentti.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: