Kirjoittanut Tiina | 15/08/2012

Kirjoista osa 1: Toivelista

Sirkun postauksesta innoittuneena päätin koota oman toivelistani ja höpöttää noin muutenkin kirjoista. 🙂 Tämä on ikään kuin ensimmäinen osa ”höpötys-sarjasta”. Minun on pakko julkaista postaukset eri osissa, muuten tästä tulisi aivan liian pitkä teksti kerralla luettavaksi. Toisessa osassa julkaisen kirjalistan kokoelmastani sekä kerron hieman, mitä teoksia suosittelisin Marilynistä kiinnostuneille (lista on suunnattu enemmän aloitteleville faneille). 

TOIVELISTA

1. Haluan ehdottomasti aloittaa listani huiketa arvosteluja keränneellä teoksella nimeltä Marilyn In Fashion: The Enduring Influence of Marilyn Monroe (Christopher Nickens/George Zeno), sillä se on kirja, jota himoitsen tällä hetkellä eniten. Monet ovat sanoneet, että tässä on pitkästä aikaa teos, joka antaa lukijalle toisenlaisen näkökulman Marilynistä, uskokaa tai älkää.

Ennen tietoa kirjan ilmestymisestä olin pitkään ihmetellyt, miksei kukaan ollut jo aikaisemmin tehnyt syvällisempää katsausta Marilynin tyyliin ja sen jättämään ”printtiin” nykymuodin maailmassa. Tämä on aihe, joka kiinnostaa itseäni, sillä olen ihaillut Marilynin tyyliä alusta alkaen. Audrey Hepburnista oli markkinoilla vaikka kuinka monta tyylikirjaa (Audrey Style, How To Be Lovely: The Audrey Hepburn Way Of Life, So Audrey: 59 Ways To Put A Little Hepburn In Your Step, How To Be A Hepburn In A Hilton World: The Art Of Living With Style, Class And Grace…) mutta Marilynistä ei. Se oli mielestäni kummallista. Kaikki kunnia Hepburnille hienostuneen tyylin ja kauneuden esikuvana, mutta omasta mielestäni Marilynin kokonaisvaikutus naisten ihanteisiin niin kauneudessa kuin tyylissäkin sekä jo elinaikanaan että yhä tänäkin päivänä, on Hepburnin vaikutusta huomattavasti laajempi ja voimakkaampi.

Marilyn In Fashion listaa lisäksi Marilynin suosimia suunnittelijoita ja vaatemerkkejä laidasta laitaan. Joukossa on kuulemma monia aiemmin tuntemattomampia nimiä. Kirja on varustettu kuvin, joista joitakin olen jo nähnyt netissä (liikaa olen yrittänyt olla kurkkimasta etukäteen!). Arvostelujen mukaan kirjassa on pyritty käyttämään harvinaisempia otoksia Marilynistä, josta monet ovat olleet mielissään. 😉

Marilyn In Fashion on siis ilmestynyt itselleni kuin tilauksesta. Sain hieman odottaa sitä, mutta uskon, että tämän kirjan laadukkuus palkitsee odotukseni! Kuvalähde Amazon.com

Jatkan vielä samalla teemalla, sillä vuonna 2011 ilmestyi Dressing Marilyn: How A Hollywood Icon Was Styled By William Travilla (Andrew Hansford/Karen Homer), joka on sekin saanut kiitosta. Idea teoksen tekoon ja kokoamiseen sai alkunsa suurta mielenkiintoa herättänyt suosittu maailmanlaajuinen näyttely, jossa olivat esillä Travillan Marilynille suunnittelemat puvut sekä asut. William ”Billy” Travilla oli kenties Marilynin suosikkisuunnittelija, mutta hän oli paljon muutakin – rakas ystävä. Se tekee tästä teoksesta enemmän kuin pelkän tieto- ja kuvakirjan. Hankin teoksen itselleni jokin aika sitten, joten tulen kirjoittamaan siitä arvostelun, kunhan saan sen luettua! 

Kuvalähde Amazon.com

2. Toinen listalleni korkealle asettuva kirja on saanut alkunsa samalla tavalla kuin Dressing Marilyn ja se on on nimeltään Marilyn (Stefania Ricci/Sergio Risalti). Tästä Sirkkukin jo mainitsi blogissaan. Ferragamon museossa Italiassa on tällä hetkellä suuri näyttely Marilynistä, joka alkoi kesäkuussa ja kestää ensi vuoden puolelle. Näyttely kertoo hänen rakkaudestaan maailmankuulun italialaisen suunnittelijan vaatteisiin, ”ferragamoihin”. Esillä on pari jos toinen Marilynin kuuluisimpia korkkareita sekä asuja.

Kuvalähde www.florencedailynews.com

Tämä kirja on ymmärtääkseni näyttelyn katalogi samalla tavalla kuin The Personal Property Of Marilyn Monroe oli vuoden 1999 Christie’sin huutokaupan katalogi, mutta Ferragamo on ottanut Marilyniin hieman erikoisemman lähestymistavan. Kirja ei ole pelkkä listaus ja esittely siitä, mitä näyttelyssä on esillä. Marilyniä ”tutkitaan” taiteen kautta: ”In this volume, the curators have sought to interpret a comprehensive collection of famous photographs taken in Marilyn’s day-to-day life (by such notable photographers as Beaton, Stern, Barris, Greene) that portray Marilyn in ”classic” poses by comparing them with famous works of art from the past that represent similar poses and expressions, from the balanced pathos of French painter Jean-Baptiste Greuze’s Alessandro morente to Botticelli’s Venus.” Entisenä kuvataidelukiolaisena sekä ainaisena ”taiteiden ystävänä” tämä teos kuulostaa enemmän kuin mielenkiintoiselta!

Lisäksi siinä on paljon, paljon muutakin: ”The catalog gathers together all the photos of clothing and Ferragamo footwear, the documents in the exhibition, and a very large group of photographs and exceptional works of art from such prestigious institutions as the Museo Canova and the Warhol Foundation, and from private collections in Italy and abroad. The catalog also includes essays addressing such themes as classic and modern beauty, Marilyn’s biography, and her relationship with other women, as well as an introduction by Stefania Ricci and Sergio Risaliti, exhibition curators.” 

3. Toinen kirja Sirkun listalta: The Marilyn Monroe Story, The Intimate Inside Story Of Hollywood’s Hottest Glamour Girl (Joe Franklin/Scott Cardinal). Kyseinen kirja on kaikkien aikojen ensimmäinen Marilyn-kirja ja se julkaistiin vuonna 1953. Tuolloin markkinoille ilmestyneiden kirjojen kappalemäärä jäi pieneksi varsin ikävästä syystä, sillä samana päivänä kun kirja oli tarkoitus julkaista, kustantaja Rudolph Field menehtyi. Paitsi että The Marilyn Monroen Story on ensimmäinen MM-kirja, Fieldin kuoleman takia sitä ei saatu painettua tai levitettyä yhtä laajalti kuin oli tarkoitus. Kuvalähde www.amazon.co.uk

Kuvalähde www.harringtonbooks.co.uk

Nämä alkuperäispainokset ovat kenties harvinaisimpia sekä halutuimpia keräilykohteita keräilijöiden keskuudessa (mitä kirjoihin tulee) – edes kirjailijalla itsellään, Joe Franklinillä, ei ole omistuksessaan omaa kappaletta!

Uusintapainoksilla ei tietenkään ole samaa keräilyarvoa, mutta itse olen tyytyväinen jo siihen, että pystyn halutessani hankkimaan oman kappaleeni tästä legendaarisesta kirjasta.

Toivon, että muitakin harvinaisempia teoksia julkaistaisiin uudelleen. Luultavasti niin käykin, sillä se olisi tuottoisaa julkaisijoille. Itse luulen/toivon tämän olevan vasta alkua! Olisi kiva saada uusintapainokset lähes kaikista Marilynin elinaikana ilmestyneistä teoksista:

  • Sidney Skolskyn vuoden 1954 Marilyn lehtinen 
  • Sam Shawn vuoden 1955 Marilyn Monroe As The Girl: The Candid Picture Story of the Making of The Seven Year Itch kuvakirjanen
  • Peter Martinin 1956 vuonna ilmestynynyt Will Acting Spoil Marilyn Monroe?
  • George Carpozin vuoden 1961 Marilyn Monroe ”Her Own Story”

Kuvalähde www.stuffnobodycaresabout.com

4. Tolta listalta puuttuu Marilyn Monroe, A Biography (Maurice Zolotow), joka sekin julkaistiin Marilyn ollessa elossa. Tämä kirja ei kuitenkaan ole mielestäni mikään harvinaisuus, sillä se on helposti saatavilla. Se tosin ei vähennä kirjan arvokasta paikkaa Marilyn kirjojen historiassa.

Minulle Zolotow on ensimmäisiä ”moderneja Marilyn biografioita”. Zolotowilla oli kuitenkin erilainen perspektiivi kaikkiin seuraajiensa kanssa, sillä kirjoittihan hän kirjansa ennen Marilynin kuolemaa, ennen salaliittoteorioita. Zolotow myös tapasi ja haastatteli Marilyniä sekä tämän tunteneita ihmisiä. ”Zolotow was the first biographer to find the real person behind the star factory created Marilyn and untangle half-truths and outright fabrications about her early life. It is an indispensable book for anyone who wants to understand Marilyn.” Kirjoitti B.P. arvostelussaan.

Kuvalähde www.stuffnobodycaresabout.com

Ihmettelen, etten ole jo hankkinut Zolotowin kirjaa itselleni. Omistanhan mm. Spoton, Summersin, Guilesin, Hecthin (myös suomennoksen Nuoruuteni) sekä Morganin (molemmat) biografiat Marilynistä. Asia on korjattava! 😀

Eräs kirja, joka houkuttelee minua hieman, on Peter Mangonen kuvakirja Marilyn Monroe: NYC, 1955. ”This book of stills from Mangone’s five-minute movie shows the great screen siren in wonderful moments of unguardedness, against the Chevys and Checker cabs of 1950s midtown Manhattan.” Peterin kuvaama klippi Marilynistä on yksi suosikkejani, kenties siksi, koska se vahvistaa omaa mielikuvaani Marilynistä. Marilyn on filmillä sellainen, jollaisena haluan hänet muistaa.

Kuvalähde Amazon.com

Hän vaikuttaa vapaalta ja eloisalta; lähes rakastuneelta. Niin tämä olikin. Hän oli rakastunut New Yorkiin. 1950-luvun puoliväli on omasta mielestäni mielenkiintoisin ajankohta Marilynin henkilökohtaisessa elämässä sekä amattirintamalla. Marilyn oli myös kauniimpi kuin koskaan; luonnollisempi ja hienostuneempi, enemmän New York kuin Hollywood.

Kirjaa on jo kritisoitu liian hintavaksi, sillä se ei sisällä paljon muuta kuin rakeisia kuvia eikä se ole kovin paksu. Omasta mielestäni se on silti harkinnan arvoinen… ellei se nyt sitten ole ihan totaalinen pettymys. Odottelen kyllä ensin muiden reaktioita ja arvosteluja ennen kuin tilaan mitään ennakkoon.

Onhan noita kiinnostavia kirjoja julkaistu sekä tulossa. Listani voisi olla huomattavasti pidempi, mutta eiköhän se nyt tällä erää ole tässä. 🙂

Kirjojen kuvaukset Amazon.com


Responses

  1. […] että voisin päivittää toivelistani, sillä viimeisin on vuodelta 2012. Tuli muuten luvattua tuossa vanhassa postauksessani, että esittelen jonain päivänä Marilyn […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: